"Domowa spiżarka w pigułce”
]
Przetwory to dla wielu wciąż nieodłączny element późnego lata. W miarę zapełniania szafek kuchennych kolejnymi słoikami być może zastanawiamy się, jak i gdzie moglibyśmy stworzyć swoją spiżarnię, nawet jeśli nie mamy do dyspozycji piwnicy lub oddzielnego pomieszczenia, lub chcemy udoskonalić spiżarnię, którą już mamy. Oto garść praktycznych porad.
Gdzie przechowywać przetwory?
Najbardziej oczywistym miejscem jest piwnica bądź oddzielne pomieszczenie, przeznaczone na spiżarnię. Jednak, szczególnie w blokach, jest to luksus, który nie leży w zasięgu ręki każdego. Jak więc stworzyć miejsce na przechowywanie przetworów w stosunkowo niewielkiej przestrzeni? Pierwszym i najważniejszym krokiem jest znalezienie odpowiedniego miejsca - z dala od wszelkich źródeł ciepła (kaloryfer, piekarnik, kominek), suchego, zaciemnionego i chłodnego. Może to być wnęka w kuchni bądź wolny fragment przestrzeni blisko niej. Jeśli mamy już takie miejsce, wybierzmy odpowiedni mebel.
Drewniane regały do spiżarni
W spiżarce, zarówno tej w piwnicy, jak i tej przykuchennej, najlepiej sprawdzają się klasyczne, drewniane meble. Są stosunkowo tanie, funkcjonalne i dopasowują się do praktycznie każdego wnętrza. Ponadto, jeśli nasza spiżarnia będzie w kuchni lub blisko niej, to drewniany regał będzie prezentował się nieporównanie lepiej niż metalowy, stwarzając wokół rustykalny, domowy klimat.
Jak zorganizować przestrzeń w spiżarni?
Żeby spiżarnia spełniała swoje zadanie jak najlepiej, a także była ergonomiczna i praktyczna, dobrze jest trzymać się kilku zasad:
- Najcięższe rzeczy trzymaj na dolnych półkach, a lekkie na górze,
- Zadbaj o porządek: oznacz produkty i przetwory na półkach oraz pogrupuj je, żeby zawsze mieć do nich łatwy dostęp i wiedzieć co jest czym,
- Ułóż to, co do szybszego spożycia z przodu, a produkty z dłuższym terminem z tyłu.
Dzięki temu unikniesz niepotrzebnego marnowania swoich zapasów, - Przeprowadzaj regularne inwentaryzacje i w razie potrzeby wyrzucaj przeterminowane rzeczy,
- Produkty suche trzymaj w szczelnych, najlepiej przezroczystych pojemnikach,
- W takiej spiżarce możemy przechowywać mnóstwo rzeczy domowe przetwory w słoikach,
konserwy, produkty sypkie, a nawet sprzęty AGD. A w dobie obecnej jest też to idealne miejsce na większe zapasy żywności, które robimy, żeby ograniczać ilość wizyt w sklepie.
Z pewnością stworzenie takiego miejsca przyniesie same korzyści. Warto więc zainwestować w klasyczne, drewniane regały, skorzystać ze swojej wyobraźni i udoskonalić swoje wnętrze.
Zofia
Pomysł na spiżarnię w kuchni jest super.Bedzie służyć jako ozdoba.Ja wykorzystałam miejsce pod schodami też jest ok. Pozdrawiam.